Arbo en veiligheid

Binnen branche is veel aandacht voor veiligheid en arbeidsomstandigheden. Binnen VNK wordt door de industrie vooral samen gewerkt op het gebied van lading zekeren en kwartsstof/Nepsi. VNK nam in de de vijftiger jaren de rol van werkgeversorganisatie op zich en onderhoudt daarom contacten met bonden in verband met de CAO voor de Kalkzandsteen- en Cellenbetonindustrie.

 

Lading zekeren

Het is belangrijk dat de producten veilig op de bouwplaats komen en dat vervoerders zo efficiënt mogelijk hun vrachten kunnen laden en lossen. Lading zekeren heeft daarom continu de aandacht van de VNK. Er wordt gewerkt aan een gemeenschappelijk aanpak voor onze industrie. 

 

Nepsi

Daarnaast heeft VNK focus op veiligheid en arbeidsomstandigheden. VNK neemt daarom deel aan NEPSI in verband met het nemen van passende maatregelen tegen kwartsstof en is continu bezig met het doorvoeren van verbeteringen op het gebied van lading zekerenNEPSI is de afkorting voor het Europees Netwerk voor Silica gevormd door werkgevers- en werknemersorganisaties op grond van artikel 139 van het EG-verdrag (sociale dialoog). VNK neemt vanaf 2017, via de Europese koepel ECSPA, op vrijwillige basis deel aan Nepsi. 

 

Kristallijn silica (SiO2), of kwartsstof, is een essentieel onderdeel van materialen met vitaal belang voor allerlei producten en voorwerpen voor alledaags gebruik. Het is onmogelijk om huizen voor te stellen zonder bakstenen, mortel, ramen, etc. 

 

Hoewel kristallijn silica alomtegenwoordig is in de natuur, kan het inademen van fijn stof dat een proportie daarvan bevat, een risico opleveren die beperkt is tot de werkplek. Aangezien dergelijke blootstellen gecontroleerd kan worden, zijn de belangrijkste industrieën waar mogelijke blootstelling aan inadembaar kristallijn silica is, overeengekomen passende maatregelen voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden te nemen. De Nederlandse grenswaarde voor respirabel kwartsstof ligt momenteel op 0,075 mg/m3.   

 

CAO

CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Een CAO komt tot stand door onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Een CAO kan voor een (groot) bedrijf gelden of voor een hele sector. In de CAO vind je afspraken over arbeidsvoorwaarden, zoals loon en toeslagen, werktijden en vrije dagen. Ook zaken als scholing en kinderopvang kunnen in een CAO worden geregeld. 

Download
Cao Kalkzandsteen-Cellenbetonindustrie 2
Adobe Acrobat document 531.8 KB

Agenda

VNK

21 juni 2023

Bestuur VNK en VNK Algemene Vergadering

Fort Vuren, Vuren


VNK

6 oktober 2023

Bestuur VNK

Locatie n.n.t.b.


VNK

30 november 2023

Bestuur VNK

Locatie n.n.t.b.